Vabilo k ogledu oddaje Opus: Glasba in avtizem

Vabimo vas k ogledu oddaje OPUS, ki bo predvajana na TV SLO 1 v četrtek, 4. aprila, ob 23. uri.

V oddaji bo o avtizmu in možnostih vključevanja otrok s posebnimi potrebami v glasbene šole spregovorila dr. Katarina Habe.

Ob njej bodo na to temo govorili še dr. Irena Lesar s Pedagoške fakultete v Ljubljani, dr. Andreja Marčun Kompan iz GŠ-ja Domžale, Nuša Piber iz Glasbenega centra DO RE MI, mentorji in učenci iz GŠ-ja Dragotin Kette v Novem mestu.

Produkcija oddaje je obiskala tudi družino Volasko, ki je dober primer, kako lahko glasbeno ozaveščeni starši izvrstno pomagajo svojemu otroku pri odkrivanju njegovih zmožnosti in usmerjanju v pravo smer.

Prisluhniti bo moč tudi muziciranju otrok s posebnimi potrebami skupaj z mentorji, ki so nastopili na koncertu Glasbeni ocean, ki je v okviru simpozija o inkluziji potekal 30. novembra 2023 v Betettovi dvorani palače Kazina, kjer že nekaj časa domuje Akademija za glasbo.

Ko je Nuša Piber leta 2010 na 2. festivalu avtizma v Cankarjevem domu slišala Dereka Paravicinija, se je odločila za obiskovanje predavanj pri njegovem mentorju, prof. Adamu Ockelfordu v Londonu. Pridobila si je številne izkušnje in na Bledu ustanovila zasebni glasbeni center DO RE MI, kjer po metodi Edgarja Willemsa poučujejo med drugim tudi avtistične otroke, ki kažejo glasbeno nadarjenost.

Več o oddaji si lahko preberete na https://www.rtvslo.si/kultura/glasba/oddaja-opus-glasba-in-avtizem/703622