Kulturno društvo Do Re Mi

Kulturno društvo DO RE MI je bilo ustanovljeno z namenom, da bi bogatili krajevni in tudi širši kulturni prostor s kvalitetnimi kulturnimi dejavnostmi zlasti na glasbenem področju.

Pod okriljem društva delujejo skupina Čudoviti um, Mladinski pevski zbor DO RE MI, Otroški pevski zbor DO RE MI, Vokalna skupina DO RE MI, gladališka skupina Kulisa in Tolkalska skupina DO RE MI.

ČUDOVITI UM

Gre za skupino otrok z motnjo avtističnega spektra, ki se že dalj čas ukvarjajo z igranjem klavirja.

V letu 2014 se je umetniškemu vodju skupine, Primožu Kerštanju, porodila ideja o predstavi FANTOM IZ OPERE v klavirski izvedbi. Gre za projekt s katerim želimo ozaveščati okolico, da otroci z avtizmom zmorejo, da so dobri glasbeniki in si zaslužijo mesto v naši družbi.

Skupaj s fanti, Borom MaltarjemMaticem JensetrlomNalom Frankovičem in Jernejem Akom, s scenaristko Tatjano Pintar, kostumografinjo Katrco Horvat, glasbenimi mentorji Nušo Piber in Nežo Koželj ter z dramskim igralcem Gabrom Trseglavom jo je udejanjil marca 2016 s premiero na Blejskem gradu. S predstavo so fantje dobili možnost, da se predstavijo širši javnosti in izstopijo iz povprečja.

Predstava je edinstveni glasbeno-gledališki projekt, v katerem nastopajo štirje pianisti, mladostniki z avtizmom in gledališki igralec. Fantje izmenično štiriročno na klavir igrajo skladbe iz istoimenske opere, vmes pa igralec pripoveduje zgodbo.

NAŠ CILJ JE POT!

Predstava je doživela že preko 30 ponovitev in je gostovala po različnih krajih, tako po Sloveniji, kot tudi tujini. Fantje so bili s predstavo oktobra 2016 gostje na Panevropskem kongresu otroških nevrologov v Dubrovniku.

Oktobra 2017 je skupina Čudoviti um odpotovala v Vancouver, v Kanado, kjer je s predstavo Fantom iz opere nastopila na ANCA Svetovnem festivalu avtizma v Vancouvru v Kanadi. V kategoriji uprizoritvena dejavnost je predstava dobila 3. nagrado.

Skupina redno nastopa na večjih nastopih Glasbenega centra DO RE MI in Kulturnega društva DO RE MI, ter drugih organizatorjev. Poleg tega pa se udeležuje tudi raznih prireditev in nastopov otrok s posebnimi potrebami.

V prihodnje skupina Čudoviti um načrtuje še nekaj gostovanj po Sloveniji in tujini. Pripravljati pa bo začela tudi nov projekt, v katerega bodo poleg otrok z motnjo avtističnega spektra vključeni tudi drugi učenci Glasbenega centra DO RE MI.Inkluzija je V Glasbenem centru DO RE MI IN Kulturnem društvu DO RE MI že nekaj let del vsakdana in z njo želimo pokazati, da so otroci z avtizmom vključujoči v družbo in da jih ta sprejema kot sebi enakovredne.

MLADINSKI PEVSKI ZBOR DO RE MI

Dekleta, ki danes pojejo v zboru, so pod mentorstvom Primoža Kerštanja, mednarodno priznanega dirigenta, začela peti v Otroškem pevskem zboru DO RE MI in so do danes osvojila že dve zlati priznanji na državnem nivoju med otroškimi in mladinskimi pevskimi zbori. Zbor redno nastopa na regionalnih festivalih, povabljen pa je bil tudi na nekaj drugih dogodkov v Sloveniji in tujini. Dekleta občinstvo, pred katerim nastopajo, vedno očarajo z odličnim petjem in poslušalcu in gledalcu pustijo odličen vtis.

Zbor ima na repertoarju skladbe iz ljudske zapuščine, skladbe iz zahtevnejše zborovske literature, skladbe popularnega značaja in nekaj slovenskih popevk.

Marca 2016 je zbor na Mednarodnem pevskem tekmovanju v italijanski Rivi del Gardo dosegel izjemen uspeh, Zlato priznanje in Posebno nagrado žirije za predan naraven izraz glasbe ter harmonično povezavo med pevci, glasbenimi spremljevalci in dirigentom, ki jo je kot edini zbor prejel v konkurenci 27 udeleženih otroških, mladinskih in odraslih pevskih zborov.

OTROŠKI PEVSKI ZBOR DO RE MI

Zbor se redno udeležuje regionalnih revij otroških pevskih zborov, kjer že nekaj let dosega državni nivo. V njem pojejo otroci od 7 do 12 leta.

VOKALNA SKUPINA DO RE MI

Skupino obiskujejo dekleta, stara med 14 in 20 let. Vse članice pa so navdušene doremijevke že od malih nog. Tu so se prvič srečale z zborovskim petjem. Kot male deklice so začele prepevati v pevskih zborih, najprej v Otroškem in kasneje v Mladinskem pevskem zboru DO RE MI. Ker je v skupini tudi nekaj deklet, ki so že presegle starostno mejo za petje v mladinskem pevskem zboru in ker je bila želja po zborovskem petju še vedno izredno močna, so se odločili ustanoviti Vokalno skupino DO RE MI, ki danes šteje 10 članic. Vadijo enkrat tedensko pod mentorsko in dirigentsko roko Primoža Kerštanja.

Na srečo imajo glasbeni okus kar precej podoben, tako da pri izboru repertoarja nimajo večjih težav. Najraje prepevajo filmsko, spiritualno ter cerkveno glasbo. Med epidemijo v letu 2020 in 2021 jim je kljub prepovedi delovanja uspelo posneti nekaj pesmi, s čimer se lahko pohvalijo. V prihodnje si vse članice skupine želijo čim več nastopanja, saj ob tem resnično uživajo. Vokalna skupina DO RE MI v dekletih prebuja izvrstne vokale in med njimi tke močne prijateljske vezi in pravijo, da bo tako ljubezen do zborovskega petja kot prijateljstvo med njimi trajalo do konca življenja.

Finska ljudska: Aitarra: (12) finska ljudska: Aitaara, Vokalna skupina DO RE MI – YouTube

A. Sivestri, G. Ballard: Beleive iz risanka Polar express:

(12) BELIEVE – Vokalna skupina DO RE MI – YouTube

GLEDALIŠKA SKUPINA KULISA

V skupini pod mentorstvom Tatjane Pintar delujejo člani Kulturnega društva in učenci Glasbenega centra DO RE MI. Skupina se uri v scenaristiki, pripravlja gledališko šolo in različne predstave. Pri pisanju sodelujejo z gimnazijci in študenti različnih smeri. Skupaj so oblikovali dramsko besedilo za glasbeno-gledališko predstavo z naslovom Moč skupine – maj as ali Klemenova zgodba. Pripravili so tudi besedilo za avtorsko predstavo Letim, ki je zasnovna kot muzikal, zato so sodelovali z učiteljico plesa in mentorjem za petje. Besedilo za praznični koncert – DO RE MI v vesolju – so oblikovali v sodelovanju z mentorji za glasbo in likovno podobo. Tako glasba kot projekcija sta podpirali besedilo. Natančno so tudi oblikovali luč na odru. Pri izvedbi sta sodelovala dva bralca, ki na odru nista bila vidna.

Največji projekt skupine pa je bil muzikal Levji Kralj, ki so ga člani skupine skupaj z ostalimi učenci in mentorji Glasbenega centra DO RE MI pripravili ob 10-letnici delovanja Glasbenega centra DO RE MI. Pri ustvarjanju muzikala so sodelovali člani društva, učenci in mentorji Glasbenega centra DO RE MI, scenaristka Tatjana Pintar, aranžerja glasbe Leon Firšt in Tom Varl, kostumografinja Marjetka Čebulj Kovačič, koreografinja Eva Volk, maskerke Alja Sušnik, Petra Hartman, Gabrijela Kocjančič,

Marja Bizjak Ažman in pevke Carmen Manet, mojster luči Nejc Pretnar, tonska mojstra Klemen Černe, in Jure Valjavec, Kulturno umetniško društvo Ampus (Anže Bizjak, Aleš Povalej, Robi Bone) z Izdelavo skale in ptic ter Aljaž Medič s projekcijo.

TOLKALSKA SKUPINA

Skupinsko muziciranje je dejavnost, ki ji v DO RE MI- ju posvečamo veliko pozornosti. Učenci tolkal se pod mentorstvo Gregorja Plambergerja redno tedensko srečujejo na tolkalski skupini.

Dodatna ura glasbenega druženja ponuja priložnost spoznavanja novih ritmov in zvrsti glasbe, hkrati pa omogoča glasbeno povezovanja s sovrstniki. Veselje do muziciranja, ki žari z obrazov mladih tolkalcev, vedno znova navdušuje. Tolkalska skupine se je leta 2019 udeležila Srečanja mladih tolkalcev Slovenije, ki je potekalo v Velenju, leta 2022 pa 11. Srečanja tolkalnih skupin, ki je potekalo v Novem mestu. Skupina je posnela svoj samostojni video, člani oddelka pa redno sodelujejo v šolskem orkestru in prispevajo ritmično podlago za različne zasedbe.