Mladinski pihalni orkester Bled na izmenjavi v Franciji

V času osnovnega glasbenega  izobraževanja se v Glasbenem centru DO RE MI trudimo širiti obzorja in izkoristiti ponujene priložnosti, da naši učenci pridobijo neprecenljive izkušnje tako na glasbenem, kot tudi na socialnem področju. Tovrstni dogodki pustijo otrokom svojevrsten pečat in ostanejo v trajnem spominu, naša ustanova pa postaja vse bolj prepoznana tudi izven naših meja.

Od 12. 2. do 18. 2. 2024 so se učenci Glasbenega centra DO RE MI udeležili glasbene izmenjave v Franciji.

francija-2024-porocilo-1

Izmenjava je prvič zaživela pred dvema letoma, ko so Slovenijo obiskali učenci Konservatorija v Croixu in skupaj z učenci GC DO RE MI Bled koncertirali v Bohinju in na Bledu.

Tokrat pa so učenci, člani Mladinskega pihalnega orkestra Bled pod vodstvom učiteljev Primoža Kerštanja, Luka Zapuška in Gregorja Plambergerja svoje glasbeno znanje, slovensko kulturo in sloves blejskih lepot ponesli v francoski mesti Seclin in Croix. Izmenjava je bila plod zamisli in organizacije Eve Jensterle, učiteljice flavte na GC DO RE MI in Géralda Lacharrièra, učitelja flavte na Konservatoriju v Croixu.

francija-2024-porocilo-2

Osrednja dogodka izmenjave sta bila koncerta z naslovom Slovenian Rhapsodie, ki so ju odlični mladi blejski glasbeniki skupaj s svojimi francoskimi kolegi izvedli v Salle Ronny Coutteure v Seclinu in v koncertni dvorani Konservatorija v Croixu. Na prvem koncertu se je članom Mladinskega pihalnega orkestra Bled pod vodstvom Luka Zapuška pridužilo 50 učencev glasbene šole Centre Municipial d´Expression Musicale iz Seclina. Da glasba presega drugačnost in zabrisuje meje, so mladi glasbeniki dokazali že na vajah, saj so se med njimi zelo hitro stkale prisrčne vezi.

Blejski glasbeniki so na čudovitem koncertu v nabito polni dvorani nekaj skladb izvedli sami, prav tako glasbeniki iz Seclina, z eno skladbo so se predstavili tudi sodelujoči učitelji, nekaj skladb pa so učenci obeh šol zaigrali skupaj. Tako so med drugim v izvedbi združenega francosko slovenskega pihalnega orkestra zavidljivo ubrano zazvenele tudi slovenske skladbe Čas počitnic, Golica in Moj očka ima konjička dva, kjer so se članom orkestra pridružili tudi mali francoski pevci otroškega pevskega zbora in slovensko pesem interpretirali z očarljivo suverenostjo.

Poslušalci nastopajočih ob zaključku koncerta kar niso hoteli spustiti z odra, kar je še en dokaz za to, kakšno bogastvo prinašajo tovrstne izmenjave. Na drugem koncertu so naši glasbeniki združili moči s 60 učenci Konservatorija v Croixu in v do zadnjega kotička zapolnjeni dvorani tudi tokrat začarali francoske poslušalce z več kot odličnim igranjem. Iskrenost, mladostni zanos, sproščenost in muziciranje na zelo visoki ravni so ustvarili glasbeno sinergijo, ki je tako v mladih izvajalcih kot tudi v poslušalcih pustila trajen odzven občutenja lepote povezanosti kljub vsem morebitnim razlikam. Kot je po koncertu zapisal francoski novinar: ´Naj živijo medkulturne izmenjave!´

francija-2024-sponzorji